Wat er precies aan de hand is is nog onduidelijk. "Ik zie net in een interne e-mail dat de website niet werkt", zegt Yme Bosma van Hyves tegen Webwereld. "Ze zijn hard aan het werk, maar ik weet niet wat er aan de hand is." Als het goed is, is de site binnen een paar minuten weer online.

Witte pagina

Hyves toont een volledig witte pagina bij het oproepen van het domein. Via Twitter stelt Hyves zijn leden op de hoogte: "Zoals je wellicht hebt gemerkt is Hyves momenteel down, we werken er hard aan dit zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor de pijn!"

Niet iedereen heeft dat door, veel scholieren denken dat Hyves is geblokkeerd door hun school. Anderen geven hun laptop de schuld.

UPDATE 11.11 uur: Inmiddels is de site weer bereikbaar.

Update 19.22 uur: “Vandaag was Hyves in de ochtend gedurende 1 uur slecht bereikbaar. Er is toen besloten om de site helemaal down te brengen om het probleem op te kunnen lossen. Daarna was de site binnen 25 minuten weer up", meldt Koen Kam, CTO van Hyves.

Door deze storing heeft Hyves naar schatting gedurende 90 minuten 600.000 bezoekers misgelopen. "De oorzaak van de storing is een neveneffect van een wijziging die we hebben doorgevoerd om de snelheid te verhogen", aldus Kam.

"In de afgelopen weken is de site geleidelijk geüpgradet naar een nieuwe versie van PHP 5.3.3, waardoor Hyves zo’n 10 procent sneller pagina’s serveert op de topdrukte van meer dan 20 miljoen pageviews per uur. Na een code release op donderdagochtend bleek dat een benodigde library in PHP niet geïnstalleerd was op de serverfarm van meer dan 3300 servers. Bij het testen, een dag eerder, was het ontbreken van deze library niet naar boven gekomen."

Naar eigen zeggen vond de laatste complete storing van Hyves in april 2010 plaats, toen was het sociale netwerk 20 minuten niet bereikbaar.