"Als je op je achternaam gevonden kan worden via de Hyves zoekmachine, ben je vanaf 30 januari ook vindbaar op je achternaam in Google", schrijft Raymond Spanjar, oprichter van Hyves. Dat geldt voor gebruikers die bij de optie 'wie mag het zien' hebben aangegeven dat alle hyvesgebruikers de achternaam mochten zien. "Hyvers met een afgeschermde achternaam, zijn natuurlijk ook na 28 januari niet vindbaar in Google."

Het vindbaar maken in Google gaat via een opt-out systeem. Iedere gebruiker die heeft aangegeven op achternaam vindbaar te willen zijn binnen het sociale netwerk wordt automatisch in de Google-index opgenomen. Gebruikers kunnen deze optie op hun profielbeheerpagina uitschakelen.

Zoekresultaat beïnvloeden

Als tegenprestatie voor het doorzoekbaar maken van de profielinformatie voor de zoekgigant krijgen hyvers de mogelijkheid hun eigen zoekresultaat te beïnvloeden. Standaard wordt dat zoekresultaat: "(...) is lid van Hyves. Meld je aan bij Hyves of log in om meer te bekijken!" Spanjar belooft dat iedereen naar eigen eer en geweten zijn eigen zoekresultaat kan veranderen.

Facebook Beacon

Eind 2007 kwam Facebook in opspraak nadat het sociale netwerk ongevraagd meer van het privéleven van gebruikers weg gaf dan oorspronkelijk werd gedacht. Via het advertentieprogramma Beacon werden er ongevraagd persoonlijk toegesneden advertenties getoond op pagina's van gebruikers.

Verschillende privacywaakhonden sloegen alarm na de introductie van dit systeem en eigenaren van een Facebook-profiel kwamen massaal in opstand. Ook werd Facebook aangeklaagd.

Beacon was aanvankelijk opgezet als een opt-out system, maar afmeldingen bleken stroef te verlopen. Facebook gebruikers moesten alle 44 deelnemende site bezoeken om zich uit te schrijven. Het sociaal netwerk wijzigde later zijn beleid en biedt nu een een algemene opt-out knop om de hele applicatie in een keer uit te schakelen.

Hyves was niet beschikbaar voor commentaar over de mogelijke privacy-gevolgen van de Google indexering.