Ik weet dit omdat ik een vriendje ben van Rianne, en met vrienden deel je alles. Rianne is best populair. Ze telt haar vrienden. Ze heeft er nu 180, waaronder een aantal mensen van de afdeling VVD Woerden. Maar politiek vindt Rianne saai. Ze luistert liever naar Madonna die zich onlangs, tijdens een concert, nog live aan een kruis liet spijkeren.

HP / De Tijd haalde deze informatie boven water via Rianne´s Hyves-site. We krijgen op deze manier een kijkje in de keuken van André Rouvoet. De man onder wiens aanvoering weer bijna maandelijks kunst wordt verboden, die vrouwen, als onmondige debielen, nog steeds extra goed wil laten nadenken over een abortus en die van het homohuwelijk meteen weer een issue heeft weten te maken, die man krijgt het niet voor elkaar om in zijn eigen hoeksteen dochterlief te laten bidden voor alle zondaars. Sterker nog, ze luistert graag naar ze. Lekker met 50 Cent over de speakers chillen op een vrolijk nummer over gangbangen.

Ik ken André´s reactie niet, maar hij zou de god waarin hij gelooft met zijn blote knieën op een kokosmat moeten danken voor het moderne leven dat zijn huis is binnengeslopen. Iedereen Hyvet namelijk. Willekeurige bepukkelde brugklassers, die vroeger door ouderejaars nog als een prop papier over het schoolplein werden getrapt, hebben nu opeens 743 vrienden. Prachtig. Hyves draagt als geen ander de christelijke boodschap uit: heb uw naaste lief.

Hyvers doen niets liever. Maakt niet uit. Als je een profiel hebt aangemaakt sluiten andere Hyvers je onbevooroordeeld in de armen. Als je maar eerlijk oversteekt. Zij jouw vriend, jij dan ook hun vriend. Het is één grote love-inn. Zo moet god dat ooit bedoeld hebben. Misschien had hij het alleen grafisch anders vormgegeven.

Rouvoets god was meer van de dieren, de bergen, hier en daar een zee er in plempen en dan die mens maar een beetje door gods eigen Bob Ross-schilderijen laten banjeren. Hyves' koninkrijk is veel meer de gekmakende achtergrondpagina, over elkaar heen tuimelende smileys en lukraak op de pagina gekwakte foto´s van huisdieren, vrienden, ouders en zonsondergangen. Als je een sombere kerk met gefilterd strijklicht gewend bent, dan is Hyves wel even wennen, maar ik denk dat het de moeite waard is. Hyves kan de geest verlichten.

Kijk naar Robbie Williams. Die zit naast een zwembad met een door prednison tot zeven maal de normale proporties opgezwollen kop zijn tattoos te bekijken. Ach ja, kijk. Die tekst over zijn hele rug, die heeft hij er nog in laten jassen door zijn dronken buurvrouw, toen hij nog gelukkig was. Weemoed, eenzaamheid en door zijn lichaam razende angstaanvallen, Robbie weet inmiddels niet beter, maar… hij heeft wel 12.089 Hyves vrienden! Wat een liefdespotentieel. Met zijn allen de schouders er onder en je verzet letterlijk bergen, laat zeeën splijten en woestijnen vollopen met water. Maar helaas zijn Hyvers daar niet zo van. Die schrijven, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, een nieuwe bijbel, met een verrassend begin van het Nu Nog Nieuwere Testament:

'Hee wijffie, dat meen je niet ik zie je gewoon niet meer! vanavond ga ik niet,ben gister al geweest en eergister! ga jou missen hoor essie en dat wel 3 weken! maarja het voordeel is dat je wel die mooie mannen daar kan checken dat is wel kut van je telefoni! zou het echt heel lief vinden als je een kaartje stuurt het hoeft niet perse maar wel superlief!!ik zeg ik wens jou heeeeeeel veeeeel plezier daar en hou je beetje in he veel plezier 2nite en ga lekker los jij

loveyou! dikke knuffel' Kop op dus André. Geen huisarrest. Zoals je leest. God is liefde. God is Hyves.