Op de pagina hyves.nl/facebook staan pagina's gegroepeerd van scholen, bedrijven en verenigingen. Diezelfde pagina is ook te bereiken via hyves.nl/almanak. Dit heeft wel tot gevolg dat wie bijvoorbeeld googelt op “jacob de wit school facebook” uitkomt op een pagina van Hyves, en niet bij concurrent Facebook, waar eigenlijk wel naar gezocht werd. Dit geldt ook voor andere scholen.

Door gebruik te maken van het woord Facebook in een domeinnaam riekt deze praktijk volgens internetjurist Arnoud Engelfriet naar merkinbreuk. "Ik vind het een creatieve manier van meeliften", zegt de jurist tegen Webwereld. Hij is er nog niet uit of het een illegale actie is "omdat het niet expliciet reclame is". Ik twijfel wel of het illegaal is. Het neigt natuurlijk naar aanhaken bij de reputatie van je concurrent Facebook."

Vertaling van almanak

Engelfriet haalt daarbij Google-adwords zaken aan, waarbij er door concurrenten werd geadverteerd op andermans merknamen. In het geval van vervalsen van producten van Louis Vuitton werd het zelfs uitgevochten tot in de Europese Hoge Raad. Engelfriet vraagt zich af of dit ook zou kunnen gelden voor het meeliften op de zoektermen van een concurrent.

Volgens Hyves houdt die redenatie geen steek en het Nederlandse sociale netwerk begrijpt de ophef niet. 'Facebook' zou in dit geval simpelweg de Engelse vertaling zijn van het Nederlandse woord 'almanak', aldus een woordvoerder van het sociale netwerk. "Dit is niet doelbewust, het is gewoon een vertaling." Hyves heeft namelijk ook een Engelstalige website en die url zou bedoeld zijn voor Engelstalige bezoekers. Bovendien wordt hyves.nl/facebook al "vier tot vijf jaar" gebruikt.

Zwak verweer

Een zwak verweer vindt Engelfriet. In het midden gelaten of 'almanak' daadwerkelijk vertaald kan worden naar 'facebook' is het opmerkelijk dat hyves.nl/facebook, volgens Hyves bedoeld voor Engelstalige bezoekers, toch Nederlandse content laat zien. "Als ik naar hyves.nl/facebook ga, dan krijg ik een Nederlandstalige pagina", aldus Engelfriet. Dat zou afhankelijk zijn van de taalinstellingen van de gebruiker. "Maar dan denk ik: als je zegt dat een Engelstalige url bestaat om Engelstalige bezoekers te bedienen zou ik er Engelstalige content verwachten."