OpenID is een initiatief om de wildgroei aan wachtwoorden tegen te gaan. Het authenticatiemechanisme moet het op den duur mogelijk maken om op alle websites in te loggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord. Met een Hyves-wachtwoord kan je vanaf nu ook inloggen bij online adresboek Plaxo of blogsite Blogger.

Manager business development Yme Bosma hoopt dat Hyves een voortrekkende rol kan spelen op het gebied van OpenID. "Er zijn nog weinig Nederlandse websites die het mogelijk maken om met een OpenID te registreren en in te loggen, maar er zijn voldoende partijen die daar verandering in willen brengen nu sinds vandaag de Hyvende helft van Nederland ook daadwerkelijk een OpenID heeft", zo schrijft hij op zijn blog.

Eenrichtingsverkeer

Veel participerende partijen (zoals Google) doen echter alleen als 'provider' mee aan OpenID, en staan zelf niet open voor de inloggegevens van andere OpenID deelnemers. Ook Hyves doet aan deze vorm van eenrichtingsverkeer en accepteert geen gegevens van andere diensten.

Hyves is in gesprek met meerdere grote Nederlandse websites die overwegen OpenID te integreren. Op 12 mei licht Hyves op het 'OpenID in de praktijk'-event alle plannen en mogelijkheden van OpenID toe.