Hyves bestaat aanstaande maandag niet langer in zijn huidige vorm. Eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) zet het aangekochte social network vanaf dan in als merknaam voor een gamingportal. Ondertussen werkt het onafhankelijke Archive Team hard aan de redding van alle (publieke) content op het Nederlandse sociale netwerk.

Klus groeit tijdens het downloaden

Het lijkt er echter op dat het archiveringsproject niet alles kan redden voordat Hyves offline gaat. "We hebben 11 miljoen accounts ontdekt op Hyves", liet oprichter Jason Scott van het Archive Team eerder deze week weten. Hij gaf Webwereld uitleg over de voortgang van de Hyves-reddingsoperatie. Gaandeweg het archiveren zijn namelijk via de al binnengehaalde accounts veel meer accounts aangetroffen.

Afgelopen dinsdagnamiddag zat het Archive Team bijna op de helft van die 11 miljoen. De downloads leveren gigabytes aan data op. De voortgang is te volgen op het Hyves Content Tracker-dashboard. "We hebben geen idee of de klus geklaard is voordat ze sluiten", geeft Scott aan. "Aangezien dit de eerste keer is dat ze [Hyves - red.] sluiten hebben ze geen indicatie gegeven van wat zij beschouwen als de laatste dag."

Mede-archivist Sven Slootweg laat aan Webwereld een optimistischer geluid horen. Hij meent dat complete archivering nog haalbaar is, maar dan wel:

Individuele Hyves-gebruikers kunnen nog tot en met vandaag een downloadverzoek indienen voor al hun content. Die verzoeken worden later nog ingewilligd door TMG. Het is echter onbekend of het huidige sociale netwerk na vandaag al offline gaat of pas maandag wanneer de gamingportal online komt. Scott stelt dat bedrijven dit soort operaties meestal verzinnen tijdens het uitvoeren.

'Grote tragedie voor Nederlandse cultuur'

Hij spreekt van "een grote tragedie voor Nederlandse cultuur". De archivist beklaagt zich over "de vernietiging van miljoenen en miljoenen creaties van burgers" alleen maar om te proberen bij te blijven met bedrijven als Facebook. Volgens Scott is dat een race die niet valt te winnen, wat TMG ook erkent en waarom het Hyves juist opdoekt.

De stand van zaken op donderdagnamiddag 28 november 2013: