Het Archive Team wil het teloor gaande sociale netwerk bewaren voor het nageslacht. Daarvoor wordt de content van Hyves na indexering gericht gedownload door iedereen die mee wil doen aan dit archiefproject. Eigenaar TMG (Telegraaf Media Groep) trekt namelijk de stekker uit zijn grootste miskoop van 2010. Over enkele weken stopt Hyves in zijn huidige vorm en wordt het omgeturnd in een gaming portal.

Meer dan 1 petabyte

"Op de servers van Hyves staat meer dan 1 petabyte aan content van gebruikers. Deze content is eigendom van de gebruikers", stelt Hyves. Om die data aan de eigenlijke eigenaren te verstrekken, biedt 'de hoster' een downloadtool aan. Gebruikers kunnen daarmee echter niet zomaar aan de slag.

Individuele gebruikers die hun Hyves-content zelf willen bewaren, kunnen daarvoor tot 29 november een verzoek indienen bij Hyves. Ze krijgen dan per mail bericht wanneer ze hun content kunnen downloaden. Het dichtgaande sociale netwerk verwacht nog tot eind dit jaar bezig te zijn met het verwerken van die verzoeken. Deze aanpak doet denken aan het opheffen van blogplatform Web-log.nl door uitgeverij Sanoma.

De tijd dringt! Want de huidige downloadsnelheid levert een te lange archiveerperiode op:

Windows, Mac OS X en Linux kunnen meehelpen

Over enkele weken moet de openbare archivering door het Archive Team wel klaar zijn, want dan gaat het huidige Hyves offline. Het nieuwe bestaan als site voor online-gaming krijgt per 2 december zijn beslag. Internetgebruikers die willen helpen om Hyves te 'back-uppen', kunnen de OS-onafhankelijke virtuele archiverings-appliance Warrior downloaden en dan meedoen met het bewaren van historie. Een verbinding met flinke bandbreedte geniet de voorkeur.

Hyves-oprichter Raymond Spanjar heeft al afscheid genomen, meldt hij op social network Twitter: