Volgens Het Financieele Dagblad, dat zich beroept op anonieme bronnen, zou het investeringsbedrijf van Joop van den Ende en Hubert Deitmers de Hyves-aandelen willen verkopen. Doel is het aan een uitgever over te dragen. Sanoma zou het aanbod om in de boeken te kijken, hebben afgeslagen. Concurrent TMG zou (informeel) nog wel in gesprek zijn.

Deitmers bevestigt in het FD dat er belangstelling is, maar ontkent dat hij actief de boer is op gegaan met Hyves. Van den Ende & Deitmers, zoals het gezamenlijke investeringbedrijf heet, heeft sinds april 2008 een "substantieel minderheidsbelang" in Hyves. De huidige verkooppoging zou worden gedaan in samenwerking met de andere aandeelhouders.

Eerder wel interesse van Sanoma

Deitmers zegt verder in het dagblad dat er enkele jaren geleden serieuze belangstelling was van Sanoma (onder meer eigenaar van Nu.nl). Toen hebben de aandeelhouders van Hyves echter de boot afgehouden. TMG gaat tegenover het FD niet specifiek in op de huidige gesprekken.

Hyves heeft op dit moment te maken met zware concurrentie van 's werelds grootste sociale netwerk: Facebook. Maar volgens Deitmers is Hyves op dit moment acht keer zo groot als Facebook in Nederland. Raymond Spanjar, directeur van Hyves, zei gisteren nog tegen Webwereld: “Volgens onze statistieken bestaat Facebook niet.”

Omzet is laag

Volgens een door het FD aangehaalde anonieme bron is de omzet per gebruiker bij Hyves echter laag. De omzet was vorig jaar bijna 20 miljoen euro. Facebook haalde vorig jaar een omzet van ongeveer 600 miljoen dollar volgens insiders en zou dit jaar afstevenen op een omzet van een miljard dollar.

Marc de Vries, ceo van Hyves, ontkent op zijn eigen blog dat Hyves te koop staat, maar erkent wel dat er "gesprekken" zijn. "De interesse in Hyves is ook niet zo vreemd", schrijft hij, wijzend op een mogelijke recordomzet voor dit jaar. Daarnaast maakt Hyves sinds 2006 winst, zegt De Vries.

Later vandaag ontkende Deitmers overigens tegenover de nieuwsdienst Dow Jones de inhoud van het eerdere stuk van Het Financieel Dagblad. Door een samenwerkingsverband tussen FD en Dow Jones is dat artikel ook op FD.nl te lezen, waardoor het lijkt alsof FD zijn eigen artikel van vanmorgen ontkracht.

UPDATE 1 (11.21): Blogreactie van Marc de Vries toegevoegd.

UPDATE 2 (15.31): Ontkenning Deitmers tegen Dow Jones toegevoegd.