Het is de eerste boete die de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) uitdeelt voor het spammen op het sociale netwerk Hyves. De spammer in kwestie verstuurde 3.213.568 ongevraagde krabbels via automatisch aangemaakte Hyves-profielen.

Hyves schakelde de telecomwaakhond in na 1.300 klachten over deze ongewenste berichten. De OPTA is vervolgens langs gegaan bij de verspreider om bewijsmateriaal te vorderen. "Op basis hiervan en uit de verklaringen van de privépersoon, bleek dat hij via een computerprogramma anonieme gebruikersprofielen aanmaakte. Deze profielen verzonden vervolgens automatisch krabbels naar willekeurige Hyves-gebruikers", bericht Opta.

Milde boete

In de krabbels werd verwezen naar een vriend uit het adresboek van de profielhouder. De melding zag er als volgt uit: "Ik en spelen dit spel: infamousgangsters.com. Doe je ook mee? Dan kun je ons helpen? Alvast bedankt :D.”

OPTA verwijt de dader de berichten anoniem te plaatsen zonder toestemming van de ontvanger en zonder afmeldmogelijkheid. De spamrun hield twee weken aan en was weinig effectief. Er is geen aantoonbaar substantieel financieel voordeel mee behaald, aldus de telecomwaakhond. Daarom legde de Opta een in hun ogen milde boete van in totaal 12.000 euro op. Er kan nog beroep worden aangetekend.

Meer aandacht voor sociale netwerken

OPTA roept iedereen op om ook sociale netwerkspam te melden op spamklacht.nl. "Dat spam via e-mail verboden is, weten inmiddels de meeste consumenten. Maar wanneer je ongevraagde berichten via sociale netwerksites ontvangt dan kan dat ook spam zijn", zegt Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA. De telecomwaakhond kan pas ingrijpen als er voldoende klachten binnen zijn.