De IATA (International Air Transport Association), die meer dan 240 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, kiest bij de standaard voor mobiele vliegtickets en boardingpassen voor tweedimensionale blokjescodes (2D Code).

Bij het boeken van een vlucht vult de passagier zijn mobiele telefoonnummer in en ontvangt daarna de code in een bericht, of ontvangt instructies om de code te downloaden op een telefoon, pda of smartphone.

Een medewerker van de vliegmaatschappij leest daarna de code bij het inchecken in met een speciale scanner. De IATA denkt met deze papierloze operatie 500 miljoen euro per jaar te besparen.

Op dit moment gebruiken vliegmaatschappijen verschillende formaten voor mobiele vliegtickets. De IATA kiest nu voor Aztec en Datamatrix, twee formaten die in Europa en Noord Amerika veel worden gebruikt.

Daarnaast zal QR worden ondersteund, een formaat dat in Japan populair is. Alledrie kunnen met een dezelfde, betaalbare scanner worden ingelezen. Volgens CEO Giovanni Bisignani van de IATA, vormt de standaard maar een deel van de oplossing.

De komende maanden zal de organisatie samen met leden werken aan standaardprocedures en richtlijnen. Eind 2010 moeten de tickets met magneetstrip volledig zijn vervangen door blokjescodes op de mobiel.