iBasis, een wholesale carrier voor telefoonverkeer, sleept KPN ook voor de rechter in New York. Het wil het bod van de Nederlandse telco op de resterende aandelen iBasis tegenhouden, meldt onder meer persbureau AP.

Niet alleen is KPN's bod volgens iBasis "zwaar onder de maat". Het Nederlandse bedrijf heeft "op frauduleuze wijze getracht de koers te drukken door het verspreiden van misleidende informatie", stelt iBasis in de nieuwe aanklacht.

Uitgeknepen

KPN heeft momenteel 56 procent van de aandelen in iBasis en heeft een bod gedaan op de rest voor 1,55 dollar cash per aandeel. De huidige koers van iBasis is 2,17 dollar, maar was een paar maanden geleden slechts 60 dollarcent.

Twee weken geleden sleepte iBasis KPN al in Delaware voor de rechter. Sinds KPN de grootste aandeelhouder was geworden, zou iBasis zijn "uitgeknepen" doordat de Nederlandse onderneming een absolute bodemprijs had afgedwongen voor afname van diensten aan KPN en zijn dochters.

Tegenclaim

KPN reageerde met een tegenclaim bij diezelfde rechtbank. Het bedrijf eist dat de rechter een verbod legt op de gifpilconstructie die het bestuur van iBasis heeft ingeslikt om overname te voorkomen. Deze is "zonder precedent en in strijd met de overeenkomsten met KPN en statuten van iBasis", aldus KPN.

Op 8 oktober wordt de eerste rechtszaak behandeld. KPN kan niet inhoudelijk reageren op de nieuwe zaak, en herhaalt de eerdere verklaring dat het bod op iBasis goed en eerlijk is.