In 2012 verzamelden de uitvinders van IBM opnieuw de meeste patenten. Het is inmiddels een lange traditie: al 20 jaar op rij topt IBM de patentenranglijst. Van 1993 tot 2012 ontvingen uitvinders bij IBM meer dan 67.000 Amerikaanse patenten. Het aantal toegewezen IBM-patenten is met het aantal van 6478 ook het afgelopen jaar weer gestegen.

De gegevens van IFI zijn gebaseerd op het US Patent en Trademark Office (USPTO). Dat bevestigde afgelopen jaar in totaal 253.155 patenten., 11 procent meer dan 2011.

Eén Nederlands bedrijf

Een andere opvallende naam in de lijst die jaarlijks wordt samengesteld door onderzoeksbureau IFI Claims Patent Services is die van Google. Met name dankzij de in 2012 afgeronde overname van de mobiele tak van Motorola kreeg Google er 1151 patenten bij. Daardoor maakt Google voor het eerst deel uit van de top 50 en is het bedrijf als snelste stijger terug te vinden op plek 21.

Het passeert dan ook Apple, dat in 2012 met 1136 patenten op plaats 22 uitkwam. Wat een ook sterke opmars betekent, daar waar Cupertino vorig jaar nog op plaats 39 stond. Nokia is vanaf plek 47 uit de top 50 gevallen en het enige Nederlandse bedrijf op de lijst is Philips, dat met 830 toegewezen patenten op nummer 36 staat.

Aziaten blijven stijgen

Samsung blijft runner-up. Het Koreaanse concern blijft met 5081 patenten als enige in de buurt van IBM. De rest van de top-10 wordt opgevuld door opvallend veel Aziatische bedrijven. Alleen Microsoft, dat in 2011 afzakte naar plaats 6 en daar opnieuw is terug te vinden, en GE (General Electric, plek 9) staan daarin. Canon, Sony, Panasonic en Toshiba, Hon Hai en LG complementeren de top 10. Net als in 2011 staan er 17 Amerikaanse en 26 Aziatische bedrijven in de jaarlijst.

IBM, dat een groot deel van zijn patentenportfolio onder licentie verkoopt aan anderen, is trots op zijn prestatie. In een persbericht laat het concern weten blij te zijn met zijn ruim 8000 “briljante uitvinders", inmiddels verdeeld over 35 landen. Daar zijn recent ook Kenia en Brazilië bijgekomen, wat het aantal uitvinders buiten Amerika verder doet groeien, zo vertelt het bedrijf aan Bloomberg.

Natuurlijk verschijnsel

Er loopt inmiddels veel discussie over de toewijzing van patenten. Die aanzwellende kritiek op het huidige patentsysteem, met zijn vele juridische gevechten, wuifde patentkoning IBM recent nog weg. Patentoorlogen zijn volgens het concern “een natuurlijk verschijnsel."

IBM is trots op zijn prestatie: