IBM's BlueGene/L is met 280,6 triljoen mathematische calculaties per seconde (teraflop) de snelste computer ter wereld. De computer staat in de Lawrence Livermore National Laboratories van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Op de tweede en derde plek van de lijst staan — met een snelheid van respectievelijk 91,2 en 63,4 teraflop — het Watson Blue Gene (WBG) eServer-systeem en het ASCI Purple-systeem, beide van IBM.

De eServer BlueGene-computer van IBM, die de negende positie inneemt, wordt door de Universiteit van Groningen gebruikt. Het is de op een na snelste computer in Europa, na de MareNostrum-computer van IBM, die in het Supercomputer Center van Barcelona staat.

Ontwikkelingen

De lijst, die voor de zesentwintigste keer verschijnt, is maandag gepresenteerd op de Supercomputing-conferentie (SC05) in Seattle. Opvallend in de nieuwe editie is het aantal verschuivingen in de toptien. Dell, IBM en Cray kwamen daarin alledrie binnen met een nieuw systeem.

IBM staat met 43,8 procent het vaakst in de lijst. HP komt met 33,8 procent ook vaak voor, maar zit niet bij de eerste tien. Van de 500 computers draaien er 333 op Intel-chips, 73 op de Power-chip van IBM, een 55 op een processor van AMD. De laatste fabrikant verdubbelde daarmee zijn aandeel ten opzichte van de vorige lijst, die in juni verscheen.

Voorlopig ziet het er naar uit dat IBM de lijst blijft aanvoeren. De grootte van de BlueGene/L werd begin dit jaar nog verdubbeld en is daarmee meer dan drie keer zo snel als de nummer twee.