ECIS ageert ook fel tegen de "illegale bundeling van IE met Windows" en zal nu door de Europese Commissie als belanghebbende partij worden gehoord in het antitrust-onderzoek naar Internet Explorer.

"Ondanks consequent lagere gebruikerstevredenheid van IE, behoudt de browser zijn dominante positie door de illegale bundeling met het Windows besturingssysteem. Andere browsers die als beter dan IE staan aangeschreven, krijgen geen kans om te concurreren op kwaliteit", schrijft de ECIS in een persverklaring (pdf).

Brede steun

Lid van de ECIS zijn onder meer Adobe Systems, Corel, IBM, Nokia, Oracle, RealNetworks, Red Hat en Sun Microsystems. Heel verrassend is het niet dat ECIS meedoet aan de IE-klacht. Ook de Noorse browsermaker Opera is lid is van ECIS. Opera maakte de zaak tegen IE in Windows aanhangig in Brussel. Daarna sloten ook Mozilla en Google en de Free Software Foundation Europe aan als belanghebbende partijen in de antitrustzaak.

ECIS diende ook een andere antitrustklacht tegen Microsoft in bij de EC, gelijktijdig met Opera. De klacht van ECIS gaat over de gebrekkige interoperabiliteit van Windows, .Net en Office met software van andere leveranciers.

De Europese Commissie heeft Microsoft overigens wederom uitstel verleend om weerwoord te geven op de aanklacht over IE, meldt Reuters. De deadline voor Redmond is nu 28 april vastgesteld.