Hoewel de beslissing van IBM ambitieus lijkt, zal er bij Microsoft nog geen paniek uitbreken. Lotus Symphony is in feite een herverpakking van de OpenOffice.org-suite die nog niet veel marktaandeel van Microsoft heeft weten af te snoepen, sinds Sun de open-sourceapplicatie zeven jaar geleden onder zijn hoede nam.

IBM heeft toegezegd 35 programmeurs aan te dragen voor de verdere ontwikkeling van de Lotus Symphony-verpakking van OpenOffice.org. IBM hoopt daarmee de interesse aan te wakkeren in de zakelijke toepassing die voortkomt uit het vroegere StarOffice.

"IBM is blij dat het deel gaat uitmaken van de OpenOffice.org-gemeenschap. We zijn erg optimistisch dat IBM's bijdrage van technologie- en ontwikkelingsbronnen tot tastbare voordelen voor de gemeenschap en voor OpenOffice.org-gebruikers wereldwijd zal leiden", aldus Mike Rhodin van de Lotus-divisie van IBM.

Ook de OpenOffice.org-gemeenschap zelf is blij met de komst van IBM. "We verwelkomen de bijdragen van IBM aan een verdere ontwikkeling van het OpenOffice.org-product. Maar net zo belangrijk is de toekomstige toewijding van IVM aan het verpakken en distribueren van nieuwe OpenOffice.org-technologie op basis van ISO ODF-standaard", aldus John McCreesh van OpenOffice.org.

IBM opende eerder al de aanval op Microsoft, toen het in 1995 3,5 miljard dollar betaalde voor Lotus Development en diens populaire kantoorapplicaties. De suite Lotus Notes kreeg echter geen voet aan de grond vanwege de focus op het besturingssysteem OS/2. Die Lotus-kantoorsuite werd ontwikkeld door de huidige software-architectuurbaas van Microsoft, Ray Ozzie.