Ook de winst in het vierde kwartaal was 9 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging is mede te danken aan de recessie die in het vierde kwartaal van 2008 voor het eerst hard toesloeg in de cijfers. Opvallend is dat met name op het gebied van outsourcing een sterke groei is te zien in omzet.

Daar tegenover staat een flinke daling in de omzet aan mainframes. De omzet uit IBM's System z daalde met 27 procent. Op de ‘gewone’ servermarkt werd wel succes geboekt: de verkoop van System x-servers steeg met 37 procent. De omzet aan middlewareproducten zoals Websphere, Tivoli, Lotus en Rational bleef ongeveer gelijk.

Op overnamepad

IBM heeft het jaar afgesloten met 14 miljard aan cash voor handen. Daarmee zegt het bedrijf klaar te zijn "voordelen te halen als er kansen voorbijkomen". Dat houdt waarschijnlijk in dat er dit jaar nog enkele acquisities zullen volgen.

Ceo Sam Palmisano stelde begin vorig jaar al dat zijn bedrijf sterker uit de crisis zal komen. De IBM-topman gaf aan dat juist terrein te willen veroveren op zwakkere concurrenten. Dat gebeurt dan door te blijven investeren in eigen research & development, maar ook door geld te steken in overnames. Zo is in juli 2009 voor 1,2 miljard dollar BI-leverancier (Business Intelligence) SPSS ingelijfd.