IBM heeft voor de Zweedse Umea Universiteit in Stockholm het totnogtoe grootste Windows/Linux HPC dual-boot systeem gebouwd. De supercomputer draait een bètaversie van Windows HPC Server 2008 en is volgens het Amerikaanse ComputerWorld in staat om een prestatie neer te zetten van 46 teraflops per seconde.

IBM zal vandaag meer details bekend maken over het HPC-systeem. Wel is al duidelijk dat de Zweedse computer is opgebouwd uit 5.367 Intel Xeon quad-core processors. Iedere chip draait op 2,5 GHz en verbruikt 50 watt.

Top 500

De machine van de Umea Universiteit zou een plaatsje krijgen in de Top 500 met snelste supercomputers, althans in de oude versie. Een nieuwe editie van de lijst wordt deze week onthuld tijdens de International Supercomputing Conference in het Duitse Dresden.

Volgens analist Earl Joseph van IDC is Microsoft al enkele jaren geïnteresseerd in high perfomance computing, maar is het er niet in geslaagd om echt vaste voet aan de grond te krijgen. “Maar gelet op de investeringen die ze doen, houden we ze nauw in de gaten.” Volgens Joseph heeft de clustersoftware van Microsoft zich bovendien ontwikkeld tot een goed product.