De nieuwe locatie en de nieuwe business-unit zijn volgens IBM noodzakelijk om zijn big data-aspiraties een boost te geven. Het bedrijf wil dat big data IBM in 2015 twintig miljard dollar oplevert. Hoeveel de IBM Watson Group moet opleveren is niet bekend. Watson gaat vooral voor andere bedrijven big data analyseren. IBM hoopt met deze Watson-cloud een leidende rol te gaan spelen in de wereld van big data.

IBM gaat in hippe buurt zitten

De nieuwe business-unit gaat zich in een nieuw gebouwd complex vlakbij de East Village vestigen. Deze buurt staat bekend om zijn vele tech-startups en andere technologiebedrijven. Ook wel bekend als Silicon Alley, een verwijzing naar Silicon Valley. Volgens Forbes wil IBM zo zijn imago als saaie oude techreus van zich afschudden.

Quizwinnaar

Watson is gespecialiseerd in het analyseren van spreektaal en was kandidaat in de kennisquiz Jeopardy. Deze wist hij in 2011 uiteindelijk glansrijk te winnen en hij won 1 miljoen dollar. Het computersysteem is nu echter voorbij deze testfase en gaat massaal voor commerciële doeleinden ingezet worden. Watson wordt ook gebruikt voor juridische en medische doeleinden, zoals kankeronderzoek.

De machine bestaat uit een cluster van tientallen servers, elk met een eight core POWER7-processor. Als besturingssysteem wordt gebruikt gemaakt van SuSE Linux. Watson is vernoemd naar de oprichter van IBM, Thomas J. Watson.

Het nieuwe complex is ontworpen door de Japanse architect Fumihiko Maki.