Advanced Micro Devices maakte het record deze week bekend op de 2001 International Electron Devices Meeting in Washington. Eerder dit jaar claimde Intel nog het record te hebben van de snelste transistor ter wereld. Transistors vormen de basisbouwstenen van processors.

De nieuwe transistor van AMD is geproduceerd op basis van de 15-nanometer (0,015 micron) productietechniek. Deze techniek ziet de chipfabrikant als een prototype voor de toekomstige generaties processors.

Op de nieuwe CMOS-chip kunnen twintig keer zo veel transistors geplaatst worden als nu het geval is. Bovendien zijn de processors in staat veel meer schakelingen per seconde uit te voeren. Tot een maximum van wel 3,33 biljoen schakelingen per seconde.

En daarmee breekt AMD het record van Intel. Vorige maand liet deze chipfabrikant nog weten dat een eigen record gebroken te hebben met de productie van een transistor die 2,63 biljoen schakelingen per seconde kon uitvoeren. Ook hier ging het om een 15-nanometer chip.

AMD denkt dat processors gebaseerd op deze techniek vanaf 2009 in productie genomen kunnen worden.

Double gate

Ook IBM kwam -opnieuw- met een doorbraak in de chiptechnologie. Dit keer maakte het bedrijf de ontwikkeling van de zogenoemde 'double gate'-transistor bekend. De nieuwe structuur van de transistors maakt het volgens IBM mogelijk dat chips minimaal twee keer sneller worden dan de huidige generatie.

Transistors gedragen zich als het ware als kleine schakelaartjes. De zogenoemde 'gates' zorgen voor het juiste transport van elektronen tussen de schakelaartjes. IBM past in de nieuwe techniek nu twee 'gates' toe in plaats van een. Dat levert een effici├źntere stroom elektronen op.

Eerder dit jaar maakte IBM al een andere doorbraak bekend. 'Strained silicon' moet de snelheid van chips met minimaal 35 procent opvoeren. Bij de 'strained silicon'-techniek rekt IBM als het ware het silicium, een van de bouwstenen van een chip, op waardoor elektronen vrijer en sneller kunnen bewegen.

IBM denkt dat 'double-gate' transistors over een jaar of vijf in productie genomen kunnen worden.