Cnet meldt dat het onderzoek aantoont dat Amerikaanse bedrijven en universiteiten zoeken naar manieren om beter samen te werken. Dit in tegenstelling tot juridisch gesteggel over patenten, wat volgens specialisten leidt tot vertraging met betrekking tot innovatie.

Het project wordt uitgevoerd onder de richtlijnen van het Open Collaborative Research programma. Deze werden vorig jaar opgesteld door verschillende universiteiten en vier technologische bedrijven, namelijk Hewlett-Packard, Intel, Cisco en IBM.

"De universiteiten maakten het ons in het verleden ontzettend moeilijk om gezamenlijk onderzoek te doen, vanwege alle contractuele aangelegenheden", aldus woordvoerster Susan Stuart van IBM.

Volgens deskundigen is het huidige probleem vooral dat regelgeving, die goed bedoeld is om universiteiten te stimuleren kennis te delen met het bedrijfsleven, te veel is doorgeschoten. De omslag begon volgens hen toen in 1980 de Bayh-Dole-wet ingevoerd werd. De Bayh-Doyle-wet staat het toe aan universiteiten en kleine bedrijven om kennis te patenteren.

IBM gaat samenwerken met de Universiteit van Californië, Berkley, Davis, de Columbia Universiteit, het Georgia Institute of Technology en de Rutgers Universiteit.