Het nieuwe programma draagt de naam IBM Omnifind Yahoo Edition en zal gratis gedistribueerd worden. De zoekapplicatie is in staat om tot 500.000 bestanden met meer dan 200 verschillende extensies te indexeren. De applicatie is een combinatie van de Yahoo internetzoekmachine en van een gestripte versie van het product dat IBM verkoopt aan bedrijven om interne bestanden te vinden.

IBM en Yahoo bieden de applicatie vanaf woensdag gratis aan. IBM en Yahoo richten zich op bedrijven die tot nu toe nog geen interne zoekapplicatie geïnstalleerd hebben vanwege de kosten.

Matt Brown van Forrester Research denkt dat de nieuwe zoekapplicatie een serieuze concurrent van Google Mini gaat worden. De Google Mini-zoekapplicatie voor bedrijven is verkrijgbaar vanaf 1.995 dollar voor 50.000 documenten en voor 8.995 dollar voor 300.000 documenten.

Wel is Brown van mening dat IBM Omnifind Yahoo Edition niet te vergelijken is met krachtigere producten, zoals de Google Search Appliance of met Fast Search & Transfer Asa.

Desondanks is Eric Brierley van het bedrijf Decision Critical, die de betaversie van het product mocht testen, erg blij met de software van Yahoo en IBM. Brierley heeft diverse applicaties zoals ook Google Mini uitgeprobeerd, maar kon hiervoor geen ruimte vinden binnen het budget. "We zijn erg blij met deze applicatie, niet alleen omdat deze gratis is, maar ook omdat het makkelijk te integreren was en de uitvoering uitstekend", aldus Brierley.

"Google moet hier op de een of andere manier wel op reageren, namelijk door Google Mini te onderscheiden van de gratis applicatie met meer indexcapaciteit", aldus Brown.