"Gebrande cd's houden het in de regel niet langer dan twee tot vijf jaar vol, afhankelijk van de kwaliteit van de cd", weet Gerecke. "Er zijn maatregelen die je kan nemen, zoals de schijf op een donkere plek en koel bewaren, maar daar houdt het ook zo'n beetje op."

Cd-r- en cd-rw-schijfjes hebben een laag die gewijzigd kan worden door middel van hitte: het branden van een cd. Doordat deze laag langzaam afbreekt, worden cd's onleesbaar. Volgens Gerecke is het erg moeilijk om goedkope beschrijfbare cd's van lage kwaliteit te onderscheiden van goede, kwaliteits-cd's.

Ook harde schijven zijn niet ideaal volgens de expert. Niet zozeer de schijven zelf zijn het probleem, maar de wijze waarin deze zijn opgehangen. Indien er toch een harde schijf gebruikt moet worden, raadt Gerecke de duurdere modellen aan die draaien op 7.200 rpm.

Tapes zijn het beste alternatief. Deze gaan volgens de expert dertig tot honderd jaar mee. "Ook tapes vergaan met de tijd, maar ze zijn superieur aan de alternatieve opslagmethoden", stelt Gerecke.