De eerste stap is dat IBM verbeteringen gaat toevoegen, die het heeft gemaakt om Lotus Notes 8 beter met het officepakket te integreren. Daarnaast werkt het bedrijf aan verbeteringen voor blinden en slechtzienden.

"Dit soort verbeteringen zijn hard nodig", zegt Cor Nouws, woordvoerder van OpenOffice.org in Nederland tegenover Webwereld. "Tijdens de discussies met de Amerikaanse staat Massachussets kwam juist de toegankelijkheid als verbeterpunt naar voren."

Nouws is in zijn nopjes met IBM. Hij heeft goede hoop dat er veel functionaliteit aan het project wordt toegevoegd. Dat er geen harde uitspraken over het aantal programmeurs is gedaan, deert hem niet. "Het is een groot bedrijf en dan is een stapeltje ontwikkelaars echt wel meer dan drie."

Nouws wijst op de voordelen van de bijdragen van het Chinese RedFlag dat eerder dit jaar 50 ontwikkelaars op het project besloot te zetten. "Je ziet dat ze actief zijn in bijvoorbeeld Calc om daar op hoge snelheid verfijningen door te voeren. Zelf vind ik de manier waarop nieuwe tabelindelingen in het project komen boeiend. Het leert je anders naar spreadsheets te kijken en dat voegt wat toe", aldus de woordvoerder.

Blinden

"Voor blinden is de ondersteuning tot nu toe niet altijd even goed geweest en OpenOffice.org heeft het probleem dat zij op sommige platformen, zoals Linux en Apples Mac OS X, geen goede toegankelijkheid bieden. Zelf kunnen zij daar moeilijk wat aan doen", zegt Peter op 't Hof, zelf blind en werkzaam in de ICT. "Ik weet dat IBM hier al langer mee bezig is. Er zijn wel tools, maar er is nog wel veel werk te doen."

Op 't Hof weet dat Lotus Notes onder Windows slechts gedeeltelijk toegankelijk is voor blinden. Voor gebruikers vergt het werken met Notes nog veel aanpassing van de screenreader, het braille-scherm. "Het werk dat ze daar doen helpt dan ook zeker bij OpenOffice.org."

Voor blinden kan de ondersteuning van een groter bedrijf een grote sprong vooruit betekenen. Zij zijn vaak nog gebonden aan het Windows-platform, omdat de ondersteuning op andere platformen vaak onvoldoende is. "Iedere stap, ook al is hij klein, is positief, want dan hebben we wel een stap gemaakt", meent Op 't Hof, die zelf ook met regelmaat met Linux werkt.

ODF

IBM zegt zelf dat een belangrijk voordeel van OpenOffice.org is dat het ISO-26300 (het Open Document Format) ondersteunt. Het formaat is - in tegenstelling tot Microsofts Office-formaat OpenXML - wel een formele standaard. OpenXML ondervindt veel weerstand van bedrijven als IBM en Sun Microsystems, die zich beide voor ODF uitspreken. Steeds meer overheden verwachten dat hun ict-leveranciers zich aan open standaarden conformeren.

Voor Op 't Hof is het gebruik van standaarden belangrijk om teksten te kunnen lezen. Wat dat betreft meldt hij ook dat Webwereld toegankelijk is, omdat er met tabelfuncties goed doorheen is te lopen. "Wie anchors en headers in tabelvorm benoemt, maakt het ons gemakkelijker."