Na Apple, Google, Microsoft, Dell en HP blijkt ook IBM al jarenlang te werken met een kerstboom aan Nederlandse BV's om creatief belasting te ontwijken. De IBM International Group BV is een holding voor zo'n 40 andere IBM entiteiten. Ook heeft de Nederlandse vestiging op papier ruim 200.000 werknemers, maar is er slechts 2 procent daadwerkelijk werkzaam in ons land, meldt Bloomberg.

Per jaar 150 miljard weggesluisd

Nederland kent zo'n 12.000 postbus-BV's, veelal geregistreerd en ondersteund op de Zuidas. Die sluizen per jaar meer dan 150 miljard euro onbelast weg naar andere belastingparadijzen. Het gaat bijvoorbeeld om inkomsten uit royalty's, waarover de concerns in Nederland geen belasting hoeven te betalen. De grootste geldstromen vloeien vanuit Amsterdam verder richting de Cariben.

Webwereld schrijft al jaren over die ernstige vormen van belastingontwijking. Apple is een van de meest notoire ontwijkers. Geschat wordt dat meer dan 110 miljard dollar door Apple onbelast buiten bereik van de Amerikaanse belastingdienst IRS is ingebracht in trustfunds op onder meer de Caribische Eilanden.

Strijd om Europese belastingparadijzen

De Europese Commissie wil een eind maken aan de uit de hand gelopen belastingvlucht via lidstaten. Maar de verwachting is dat deze landen zich daartegen met hand en tand zullen verzetten.