In november stond Blue Gene/L ook al op nummer een in de top 500. Toen was bovendien bijna de helft van de supercomputers die in de top 500 stonden van IBM en had het bedrijf de meeste supercomputers in de lijst. Inmiddels heeft IBM die plaats moeten afstaan aan Hewlett-Packard, dat nu met 202 systemen de lijst staat. Van IBM staan er 192 systemen in de lijst, waarvan er zes in de top 10 staan. De hoogst genoteerde positie van HP is plaats 62.

De lijst is samengesteld door Amerikaanse en Duitse onderzoekers. Voor de samenstelling van de lijst is gekeken naar prestaties en calculaties per seconden. Voor het eerst is ook de efficiëntie meegenomen.

Het Blue Gene/L-systeem is geïnstalleerd in het Departement of Energy (DOE) van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in de Verenigde Staten. De snelheid van het systeem is maximaal280,6 teraflops per seconde. Dinsdag heeft IBM nog een nieuwe supercomputer gepresenteerd, genaamd Blue Gene/P. Volgens IBM ligt de maximumsnelheid van Blue Gene/P op 3 petaflops per seconde.

De snelste supercomputer die in Nederland staat is Stella, eveneens van IBM, van de Rijksuniversiteit Groningen. Stella moet genoegen nemen met plaats 26 en levert daarmee negen plaatsen in ten opzichte van november. De maximale snelheid van Stella ligt op 27,4 teraflops per seconde.