IBM-topman Samuel Palmisano kondigde de investering dinsdag aan tijdens een persconferentie in het Indiaase Bangalore. Volgens hem biedt de Indiaase markt veel mogelijkheden en kan Indiaas talent helpen om IBM een wereldwijde onderneming te maken.

IBM heeft 43.000 werknemers in India. Het land is de thuishaven van veel diensten die het bedrijf wereldwijd aan klanten aanbiedt. Vorig jaar stegen de inkomsten uit de Indiaase markt met 55 procent. Het eerste kwartaal van dit jaar laat een stijging zien van 61 procent.

De investering maakt deel uit van IBM's strategie om zijn positie te verstevigen in opkomende markten, zoals ook China en Brazilië. Enerzijds omdat het aantrekkelijke markten zijn, anderzijds omdat ze veel potentiële werknemers bevatten, aldus vice-president Michael J. Cannon-Brookes van IBM. Volgens Cannon-Brookes zal IBM ook flink investeren in die twee landen.

De investering van 6 miljard zal gebruikt worden voor arbeidskosten, de uitbreiding van IBM's faciliteiten in het land en voor scholings- en gezondheidsprojecten waaraan het bedrijf met de Indiaase regering werkt, zo meldt Shanker Annaswamy, directeur van IBM India.

Geautomatiseerde dienstverlening

Onderdeel van de investering is volgens het bedrijf ook het opstarten van de eerste in een reeks nieuwe dienstverleningscentra waar processen en technieken worden gebruikt om it-dienstverlening te automatiseren.

Als de geautomatiseerde dienstverlening een succes blijkt, zal de technologie ook bij andere servicecentra van het bedrijf worden ingezet. Ten slotte zet IBM een nieuw Telecommunicatieonderzoeks- en –innovatiecentrum op in het onderzoekslaboratorium in India, dat volgens het bedrijf en cruciale bron zal zijn voor IBM's wereldwijde telecombedrijven.