De fabrikant zal maandag de eerste twee centra van de in totaal acht geplande zogenoemde SOA Leadership Centers aankondigen.

Door gebruik te maken van soa kunnen bedrijven hun it-systemen ontwikkelen en beheren met behulp van herbruikbare technologie├źn. It-afdelingen blijken in de praktijk echter de nodige problemen te hebben om het concept uit te leggen aan de rest van het bedrijf.

Speciale soa-teams van de diverse centra moeten hierbij gaan helpen. De centra zullen nauw gaan samenwerken met lokale universiteiten om speciale trainingen te kunnen ontwikkelen over soa-ontwikkeling. De expertise over soa moet zich zodoende verspreiden, zo hoopt IBM.

Een van de redenen dat soa (service-oriented architecture) in Nederland slechts mondjesmaat van de grond komt, is het gebrek aan praktijkvoorbeelden om de investering te rechtvaardigen, zo bleek begin vorig jaar uit onderzoek van IDC.

Dit speelt vooral bij de overheid en in de gezondheidszorg een grote rol. In deze sectoren zijn al wel relatief veel pilots gaande en wordt er alleen beperkt operationeel gebruikgemaakt van soa's.

Volgens IDC kijken veel bedrijven nog een beetje de kat uit de boom. "Dit jaar (2006, red.) wordt een aantal grote soa-projecten afgerond", aldus IDC-analist Peter Vermeulen destijds. "De acceptatie van soa's zal hiermee samenhangen. Als een aantal mislukt, kan de acceptatie wel eens een knauw krijgen." Bron: Techworld