“Wij zullen de storm niet simpelweg uitzitten. In plaats daarvan richten we ons op de langere termijn en gaan we nu in de aanval”, schrijft de topman van IBM in een optimistische brief aan de aandeelhouders. De beurskoers van de computerreus heeft zich goed gehouden in verhouding tot die van andere grote ict-bedrijven.

Terrein winnen

Palmisano zegt dat IBM juist in deze moeilijke tijden terrein wil inpikken van andere ict-leveranciers en –dienstverleners. Hij benadrukt de wereldomvattende aanwezigheid van zijn bedrijf en dat het daardoor mee kan gaan met uitbesteding, werkgelegenheid en andere ontwikkelingen. Een andere pijler is volgens de ceo cloud computing, waar IBM veel geld in steekt. Hij verwacht dat bedrijven die willen besparen, kiezen voor ict vanuit de wolk.

De door Palmisano voorgespiegelde groei geldt niet alleen voor de crisistijden, maar ook voor daarna. “Wij staan er goed voor om een leidende positie te hebben in het tijdperk aan de andere kant van de huidige crisis”, voorspelt hij.

Zolang het goed gaat met IBM, geldt dat ook zeker voor de ceo zelf. Palmisano heeft vorig jaar een totale beloning van 20,97 miljoen dollar ontvangen. Dat is in de vorm van salaris (1,8 miljoen), prestatiebonus in contanten (5,5 miljoen), prestatiebonus in aandelen en opties (12,2 miljoen), en diverse secundaire arbeidsvoorwaarden (1,4 miljoen) zoals dividend op aandelen.

Reageren op crisis

“Veel bedrijven reageren op de huidige wereldwijde crisis door hun uitgaven en investeringen drastisch terug te dringen. Zelfs voor gebieden die belangrijk zijn voor hun toekomst. Wij hanteren een andere aanpak”, schrijft de ceo van IBM, dat laatst 2800 ontslagen in de VS aankondigde.

“We moeten wel onze concurrentiepositie blijven verbeteren. Maar terwijl we voor de korte termijn onze discipline en wijsheid volgen, gebruiken we ook discipline om vooruit te plannen. We kijken niet terug, maar naar de toekomst.” Met dat laatste belooft Palmisano dan ook blijvende investeringen in onderzoek en ontwikkeling, maar tevens geld voor strategische overnames en groei-initiatieven.

Divers

IBM heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan diversificatie van de eigen bedrijfsvoering. Dat heeft de afhankelijkheid van een enkele activiteit of productsoort vermindert. Palmisano’s voorganger Louis Gerstner heeft dat al in gang gezet. Onder zijn leiding is de dienstentak van IBM uitgegroeid tot een grote, winstgevende divisie.

Afgelopen jaar heeft het bedrijf 7 miljard dollar winst gemaakt op de services. Dat is 42 procent van de totale winst (16,7 miljard). De omzet voor 2008 ligt op 104 miljard dollar. Daarbij heeft IBM 14,3 miljard dollar aan free cash flow.