Creative Labs, de bekende producent van geluidskaarten, gaat PC-bezitters voorzien van DVD-spelers tegen lage prijzen. Gaat de gemiddelde DVD-speler van de hand voor 800 tot 1000 gulden, Creative Labs zal een upgrade-kit leveren voor rond de 300 piek naast zeven andere configuraties.

De kits komen vanaf volgende week op de markt. DVD staat voor digitale versatile disk en wordt gezien als de opvolger van de CD-ROM met een veel grotere opslagcapaciteit (4,7 Gigabyte)

Spam-arm

Netcom is ontsnapt aan een digitale doodstraf. De Amerikaanse provider kreeg vorige week de wacht aangezegd (zie het bericht van 20 februari) door SPUTUM, een groep afhankelijke systeembeheerders en hackers. Ze zouden de toevoer van informatie uit de nieuwsgroepen naar Netcom saboteren als het bedrijf niet stappen ondernam tegen spammers (verzenders van ongevraagde reclame) op zijn netwerk. De provider heeft het programma Spam Hippo geïnstalleerd, waardoor er nu veel minder reclame wordt verstuurd via zijn servers.

Blauwtje

IBM heeft een licentie genomen op picoJava, de Java-processor van Sun Microsystems. De picoJava is geschikt voor de productie van apparaten als draagbare telefoons en smart cards, omdat de processor de Java-instructies direct kan verwerken. Op een computer met een ander besturingssysteem is daar nog altijd een 'vertaler' of directe compiler voor nodig. Sun Microsystems maakt de chips niet zelf, maar verkoopt de technologie die andere bedrijven kunnen gebruiken om aangepaste versies voor hun producten te maken.

Slanke solo

Gateway2000 heeft voor Nederland de dunste en lichtste notebook uit zijn Solo-familie gepresenteerd. De Solo 5100 weegt 2,9 kilogram en is 405 millimeter breed, is voorzien van een Pentium MMX met een kloksnelheid van 200 of 266 MHz en een 14,1 inch TFT XGA scherm. Bediening gebeurt met een EZ Pad, een muis met drie knoppen net als de IntelliMouse van Microsoft waarbij de middelste knop een wiel is dat kan worden gebruikt voor scrollen, zoomen en navigatie. De Solo 5100 kost in de 200 MHz-uitvoering 6599 gulden (8299 voor de snellere versie).

Snelle servers

Apple heeft de eerste servers uitgebracht met de nieuwe G3-processor. Voorzien van een 233 MHz- of 266 MHz-chip bieden de G3-servers ondersteuning voor RAID, 100Base-T transmissie en het MacOS 8 besturingssysteem. De snelste versie, die 4999 dollar kost, is voorzien van 128 MB SDRAM en twee 4 GB UltraWide SCSI-3 harddisks. Apple heeft verder een modembundel uitgebracht voor de G3-minitower, met software om het Internet over te surfen en een inbouw 56 Kbps modem.