IBM stelt in twee aanklachten dat Amazon vijf patenten schendt. De zaak is opmerkelijk, omdat IBM zelden naar de rechter stapt en vrijwel altijd tot een overeenkomst komt met partijen. Deze overeenkomsten leggen het bedrijf geen windeieren. IBM verdient daarmee op jaarbasis ongeveer één miljard dollar. IBM heeft een enorm portfolio van patenten, zo stelt The Wall Street Journal.

De partijen proberen al vier jaar tot overeenstemming te komen, maar zonder resultaat. De vijf patenten hebben betrekking op de achterliggende systemen van een webwinkel. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om gericht adverteren binnen de winkelomgeving, het aanbevelen van andere producten en om een patent genaamd 'Bestellen van producten met behulp van een electronische catalogus'.

Amazon heeft eerder een patentstrijd uitgevochten met concurrent Barnes & Noble. In deze zaak ging het om het gebruik van het zogeheten 'one-click' bestelsysteem. Amazon kreeg daar in 1999 het patent op. De zaak met Barnes & Noble werd in 2002 geschikt.