IBM wil van Linux de kern van haar strategie maken. Volgens persbureau Reuters is dit tot nu toe de belangrijkse omarming van het alternatieve besturingssysteem door een grote computerbouwer. Vorig jaar deed Big Blue al verschillende gefragmenteerde Linux-aankondigingen, voor het eerst is nu sprake van een daadwerkelijke Linux-strategie.

Er komt een speciale afdeling binnen de hardware-unit van IBM die zich bezig gaat houden met Linux en Unix. Topman Irving Wladawsky-Berger - voormalig hoofd van IBM's internetafdeling – gaat deze afdeling leiden.

Alle platformen die IBM nu al ondersteunt – zoals AIX, OS/400 of Windows NT – moeten probleemloos met Linux kunnen omgaan. 'Interoperabiliteit' is hierbij het toverwoord. Volgens IBM is hier zeer veel vraag naar. Verder zal het uit 200 man bestaande ontwikkelingsteam veel aandacht schenken aan de gebruikersinterface van het alternatieve OS.

Het doel is natuurlijk Linux aantrekkelijker te maken voor bedrijven, met name voor diegene die Linux al wel interessant vinden, maar er nu nog bang voor zijn. Deze moeten bij IBM terecht komen. Big Blue wil rechtstreeks de concurrentie aangaan met Linux-bedrijven als Red Hat of VA Linux.

De tweede helft van dit jaar denkt IBM met Linux-software op de markt te komen die kan draaien op Unix-servers.