In 2008 kreeg het technologiebedrijf 4186 keer groen licht van het Amerikaanse patentbureau, de USPTO. Hiermee komt het aantal verworven patenten voor het eerst boven de 4.000, meldt IBM.

Ruime afstand

Samsung volgt op afstand met 3.515 toegewezen patenten. Derde op de ranglijst is Canon met 2.114 patenten. Opvallend is het verschil tussen IBM en Microsoft. Het bedrijf uit Redmond kreeg slechts 2.000 patenten toegewezen.

Desondanks mag Microsoft zich van de Institute of Electrical and Electronics Engineers patentkampioen noemen. Dit stelde uit het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) vorige week. Deze organisatie beoordeelt niet alleen de hoeveelheid aangevraagde patenten, maar ook op kwaliteit en verscheidenheid van de technologische vernieuwingen.

Volgens IBM moet de kwaliteit van de patenten omhoog. Dan is er minder beoordelingstijd nodig en kan het betreffende patent sneller worden toegewezen zo verwacht het bedrijf. Ook moet het verbeteren van de kwaliteit van patenten een stimulans zijn om meer te investeren in onderzoek en innovatie.

Zestiende keer

Met het nieuwe record heeft IBM voor de zestiende keer op rij de meeste patenten verworven. Hiermee wil het bedrijf 'innovatie en economische groei stimuleren'. In 2008 vroeg IBM twee keer zoveel patenten aan dan in het jaar daarvoor.