IBM heeft enkele dagen geleden zonder enige publiciteit zijn kantoorsuite Lotus Symphony uit bèta gehaald.

Het op OpenOffice gebaseerde Lotus Symphony is beschikbaar in 24 talen en bestaat uit de onderdelen Documents, Spreadsheets en Presentations. Deze onderdelen zijn vergelijkbaar met respectievelijk Word, Excel en PowerPoint van Microsoft. De tools zijn er voor zowel Windows als Linux, en ondersteunen de proprietary Microsoft-standaarden, het Open Document Format (ODF) en PDF.

Opvallend is dat ondersteuning voor Mac in deze 1.0-versie ontbreekt, dit terwijl versie 3.0 van het 'moederpakket' OpenOffice dit platform wel ondersteunt. Er zijn ook geen tekenen dat Mac-ondersteuning op korte termijn wordt toegevoegd aan Symphony.

Gratis en toch zakelijk

IBM hoopt de markt voor kantoorsoftware open te breken door een gratis kantoorpakket te bieden dat geschikt is voor zakelijk gebruik. Symphony zou onder andere een overzichtelijkere interface bieden dan OpenOffice.org. IBM is zelfs van plan om gratis online support te bieden. Wel komt er voor onbeperkte technische ondersteuning een betaalde dienst genaamd IBM Elite Support for Lotus Symphony 1.0.

Downloadproblemen

De software kan worden gedownload van de Lotus Symphony-site. Wel waarschuwt de leverancier in een 'Buzz' dat het downloadproces hinder kan ondervinden van de grote vraag. De reacties op de site beloven helaas niet veel goeds. "Het is onmogelijk om Lotus Symphony te downloaden", aldus meerdere gefrustreerde bezoekers de afgelopen dagen. Ook het ontbreken van een Mac-versie roept wrevel op.