Big Blue gaat de pc's aanbieden met een Linux-besturingssysteem aan in samenwerking met de Oostenrijkse softwareleverancier VDEL en het Poolse bedrijf LX Polska, meldt Reuters.

ODF versus OOXML

De meegeleverde Lotus Symphony-software van IBM is gebaseerd op het Open Document Format (ODF): de grote rivaal van het Office Open XML-formaat, waarvoor concurrent Microsoft ISO-standaard hoopt te krijgen.

Strijd

Het verzoek voor de Linux-pc's kwam van IT-bazen uit Rusland, waar de open source-strijd tussen Microsoft en zijn rivalen grote vormen begint aan te nemen. Vorige maand tekende Microsoft nog een overeenkomst met MTS, Ruslands grootste mobiele telefonieaanbieder, om diensten en goedkope laptops met Vista aan kleine bedrijven te leveren.

'Open Referent'

Volgens IBM kunnen kopers van hun Linux pc-lijn voor Oost-Europa, genaamd 'Open Referent', tot de helft besparen op hun kosten. Naar verluidt hebben onder anderen de CIO's van het Russische Ministerie van Defensie, vliegmaatschappij Aeroflot en de Alfa Bank om de open source-pc gevraagd.