IBM, Microsoft en de Linux Foundation zijn een samenwerkingsverband aangegaan met het Open Invention Network (OIN), een organisatie die Linux beschermt tegen “Patent Assertion Entities” (PAE's), beter bekend als patenttrollen.

“De groep zal de Open Source Zone van Unified Patent ondersteunen met een jaarabonnement. Dit breidt de niet-aanvalsactiviteiten van OIN en haar partners uit door PAE's ervan te weerhouden zich te richten op Linux en aangrenzende OSS-technologieën waarop ontwikkelaars, distributeurs en gebruikers een beroep doen,” laat het Open Invention Network weten.

Van kamp gewisseld

Het doet de CEO van OIN, Keith Bergelt, vooral deugd om te zien dat Microsoft zich niet langer onder de patenttrollen schaart. Er was een tijd dat het bedrijf uit Redmond bedrijven die ontwikkelen voor Linux, werken met Linux of gebruik maken van de Linux Kernel juridisch probeerde aan te pakken. Microsoft ging onder andere achter fabrikanten van Android-smartphones aan en ook Linux-ontwikkelaars en bedrijven werden via de SCO Group belaagd met rechtszaken. Bergelt heeft voorheen aardig wat patengevechten gevoerd tegen Microsoft.

"Dit is zeer belangrijk, historisch en symbolisch voor IBM en Microsoft om samen te werken en open source te ondersteunen en beschermen. Microsoft was jarenlang een van de belangrijkste bedreigingen voor open source," aldus Bergelt in een interview met The Register. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen beschermd en goed ondersteund wordt, ongeacht zijn financiële positie, omdat we allemaal negatief beïnvloed worden door het onvermogen onszelf naar behoren te verdedigen".