Maandag en dinsdag mocht IBM-topman Garry Norris plaatsnemen in de getuigenbank. Hij was opgeroepen door Justitie om Microsoft verder in de problemen te brengen. En dat deed hij. Volgens Norris heeft Microsoft IBM in 1997 in een geheime ontmoeting onder zware druk gezet om de browser van Netscape niet langer met de hardware mee te leveren.

Als IBM niet op de eis van Microsoft zou ingaan, dan zouden 'MDA-repercussies' volgen: het intrekken van Microsofts Market Development Agreement. Dit soort dreigementen werden zonder omhaal van woorden geformuleerd.

Bill Gates was ook zeer ongelukkig met het installeren van de World Book encyclopedie door IBM op haar computers. Dit is immers een concurrent van Encarta. Het liefst zag Gates dat elke IBM-computer volgepompt zou worden met Microsoft-software.

In een kruisverhoor van Norris probeerde Microsoft vervolgens de uitspraken te bagatelliseren. Was het niet immers IBM dat in 1994 contact zocht met Microsoft om samen te werken? Norris gaf dit toe, maar vertelde er wel bij dat IBM samenwerking niet zag zitten omdat Microsoft eisen stelde waaraan niet kon worden voldaan, daar hiermee de positie van de eigen software in gevaar zou komen. De rechter leek niet echt onder de indruk van het kruisverhoor door de Microsoft-jurist.

Eerder ging het over Lotus Smart Suite, een concurretn van Microsoft Office. Volgens Norris moest IBM van Microsoft haar eigen Lotus-software laten vallen en een 'neutraal' systeem aanbieden. Als dat zou gebeuren, zou IBM een voorkeursbehandeling genieten.

Een ander incident ontstond rond IBM's besturingssysteem OS/2. Microsoft wilde in 1994 dat IBM zou stoppen met de ontwikkeling hiervan, hetgeen IBM weigerde. De wraak van Microsoft was zoet: IBM kreeg niet de beschikking over Windows 95, tot een kwartier voor de offici?ële introductie van deze software. Volgens Norris is IBM hierdoor veel geld misgelopen. Uiteindelijk moest IBM wel toegeven.

Woensdag zal Norris weer worden ondervraagd door Microsoft.

Eerdere berichten over de rechtszaak in Washington:

MS: getuige Justitie onbetrouwbaar

"Het is te laat voor Netscape"

AOL en IBM getuigen in Microsoft-zaak Speculaties rond MS en Justitie Adempauze voor Microsoft Microsoft ontkent beschuldiging Apple No more questions voor Microsoft Geruzie over iconen Justitie haalt antiek memo uit de kast Microsoft-klucht sleept zich voort Microsoft maakt weer grote video-blunder Microsoft kan geen video's maken Getuige 1.0 stelt teleur Een verrassing uit 1982 Van de prins geen kwaad De verdediging aan het woord Goliath en zijn drie Davids Het echte 'geheim' van Gates Muizenissen om monopolies Reuzen raken slaags om Notes De heelmeester uit hel Bakkeleien om een betere Java Java als boksbal De prof pleit voor ontkoppelen 'SUN wilde Wintel vernietigen' Gates probeert tij te keren AOLscape: proces onder vuur De pot, de ketel en getuige nr.6 Browser als boeienkoning Vijf dodelijke woorden Wintel op woelige baren Woordenstrijd in Washington Spoken uit het verleden Sex, leugens \u2013 maar geen videotape Hoe AOL een aanbod kreeg dat niet kon worden geweigerd Touwtrekken om 21 juni, 1995 Oude e-mail breekt Netscape op Het openingspleidooi van Microsoft het openingspleidooi van justitie