De software, die de naam 'Pensieve' heeft meegekregen, is ontwikkeld door IBM en vernoemd naar een magisch object uit de Harry Potter-boeken van JK Rowling. Met behulp van foto's, geluidsopnames en tekstbestanden kan de gebruiker op zijn gsm een database aanmaken van personen, evenementen en andere belangrijke informatie. Ook is het mogelijk om gps-co├Ârdinaten toe te voegen. De software zorgt er vervolgens voor dat deze informatie wordt gekoppeld aan vergelijkbare gegevens, zodat de gebruiker altijd een geheugenhulpje bij zich heeft.

In een instructiefilmpje van IBM is te zien hoe Pensieve in de praktijk werkt. De gebruiker maakt met zijn mobiele telefoon een foto van een persoon, alsmede van zijn visitekaartje en de nodige zakelijke informatie. Na synchronisatie met een computer worden deze gegevens aan de hand van een tijdcode bij elkaar gezocht en in een uitgebreide database geplaatst, waarna ze op elk moment op te roepen zijn.

"Het is te vergelijken met een persoonlijk assistent voor je geheugen," verklaart dr. Yaakov Navon, hoofd van het onderzoeksteam. "In ons dagelijks leven moeten onze hersenen continu nieuwe informatie verwerken. In plaats van deze informatie later op te zoeken via internet, helpt Pensieve wanneer dat nodig is bij het onthouden en terughalen van de gegevens die je normaal gesproken zou vergeten."

John Post, technisch directeur van IBM Benelux, sprak in het Tros-programma Radio-Online over de nieuwe technologie. "Ik denk dat we allemaal wel eens in een situatie zitten waarin we denken: 'verdorie, ik zou graag willen weten wat ik tijdens een vorige meeting tegen die persoon heb gezegd'."