Het bedrijf onthult vandaag het iDataPlex serversysteem dat speciaal is ontwikkeld om drukbezochte Web 2.0-sites in de lucht te houden. Volgens IBM zijn de nieuwe servers echter ook geschikt voor bijvoorbeeld complexe financiële analyses, video rendering en high-performance computing.

IDataPlex moet Web 2.0-bedrijven de infrastructuur bieden die nodig is voor flexibele omgevingen die snel groeien. De nieuwe server draait Novell of Red Hat Linux en is uitgerust met Intels quad-core Xeon-processor. Voor het beheer van clusters wordt het open source xCat meegeleverd.

IBM heeft bij het ontwerp van de iDataPlex speciale aandacht besteed aan de koeling van de systemen. Omdat gangbare rackservers steeds dieper in een rack vallen, wordt het volgens IBM ook steeds lastiger om de systemen te koelen. IBM heeft dit opgelost door een server te ontwikkelen die breder is dan normaal maar in plaats van zo'n 25 inch slechts 15 inch diep is. Het stroomverbruik van de koeling zou hierdoor met 67 procent kunnen worden teruggedrongen.

Big Blue heeft voor de iDataPlex twee racks in elkaar geschoven waardoor plaats ontstaat voor 84 servers. Bijkomend voordeel van het combineren van twee racks is dat minder stroomkabels nodig zijn voor het voeden van 84 servers. Keerzijde is dat sneller fouten optreden. Volgens IBM is dit echter geen probleem voor Web 2.0-shops die bij de ontwikkeling van hun applicaties al rekening houden met serverfouten.

De iDataPlex moet op 2 juni op de markt komen met 22 verschillende configuraties. Partners als Cisco, Avocent en QLogic hebben netwerkapparatuur ontwikkeld speciaal voor de iDataPlex. Prijsdetails zijn door IBM nog niet bekendgemaakt.

Niagara

Sun Microsystems richt zich sinds 2005 met zijn Niagara processor op het Web2.0 segment. Deze chip kan 64 taken tegelijk afhandelen, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor webdiensten.

Hyves

Forrester verwacht dat de Web 2.0-markt de komende vijf jaar jaarlijks met 43 procent groeit. In 2013 geven bedrijven 4,6 miljard dollar uit aan Web 2.0-technologieën.

Een bekend Nederlands Web 2.0-bedrijf is Hyves. Dit vriendennetwerk krijgt iedere dag 150 miljoen pageviews te verwerken. "Dat komt neer op zo'n 13,5 miljoen pageviews per uur, waarbij we ook veel foto's moeten opslaan", zegt CTO Koen Kam van Hyves. "Daarmee zijn we een van de grootste sites in Nederland; misschien nog wel groter dan Google."

Om dit allemaal in de lucht te houden heeft Hyves momenteel 1500 Linux-servers. "Dat is vrij standaard hardware van Dell en HP", zegt Kam. De CTO verwacht dat het serverpark nog dit jaar uitgroeit naar bijna 3000 servers. "Belangrijk voor ons is de prijs per server, het stroomverbruik en het aantal computercycles. Twintig kleine servers kunnen beter performen dan drie grote."

Kam geeft aan zeker te gaan kijken naar de nieuwe systemen van IBM. Toch zet de CTO wel vraagtekens bij het unieke karakter van de IBM-systemen. "Onder andere HP, Dell en Sun brengen in de vorm van blades vergelijkbare systemen op de markt. Als ik zo de specificaties zie lijkt IBM zich op één component te richten, te weten de koeling. Hoe het totale plaatje uitvalt, is nog moeilijk in te schatten."

Daarnaast zal de iDataPlex het moet opnemen tegen de zogenaamde merkloze 'white-box' pc's die online bedrijven met duizenden aan elkaar koppelen om drukke websites te draaien. Andere concurrenten voor de iDataPlex zijn de servers van Verari Systems en Rackable Systems.