In de nieuwe cloudwinkel van IBM staan meer dan 100 hosted kant-en-klare IBM-applicaties (SaaS), middleware-componenten waar software op gebouwd kan worden (PaaS) en IBM SoftLayer-infrastructuur (IaaS) waarop bedrijven virtuele machines kunnen laten draaien. Ook de diensten van de partners van IBM zijn in het aanbod verwerkt.

"Het is een open platform waarin alle populaire ontwikkelingstools en structuren vertegenwoordigd zijn", zegt IBM senior vice-president Steve Mills. "Het draait niet alleen om IBM, maar ook om open-source en partners." Tot de partners behoren onder meer Zend, SendGrid, MongoDB, NewRelic, Redis Labs, Sonian, Flow Search Corp, Twilio en Ustream.

Nieuwe koers

IBM zet steviger in op cloud omdat de inkomsten uit hardware sterk teruglopen. In januari kondigde het bedrijf nog aan 1,2 miljard dollar te steken in de ontwikkeling van de SoftLayer-diensten die het vorig jaar voor 2 miljard dollar kocht. Ook investeerde het 1 miljard euro in de Bluemix middleware-componenten. De aankondiging van IBM Cloud werd gedaan tijdens de Impact gebruikersconferentie, die deze week in Las Vegas gehouden wordt.