IBM-baas Samuel Palmisano deed het voorstel tijdens een bijeenkomst met het team van aankomend president Barack Obama, zo meldt The Wall Street Journal.

Nieuwe banen

Na de verkiezing van Obama zouden diens medewerkers contact hebben gezocht met IBM om te onderzoeken of investeringen in IT-infrastructuur de werkgelegenheid zou kunnen stimuleren. Samen met de Information Technology and Innovation Foundation, een denktank uit Washington, onderzocht Big Blue de mogelijkheden om de werkgelegenheid te stimuleren op het gebied van breedband, gezondheidszorg en technologieën om energienetwerken beter te beheren.

Gewoonlijk beschouwen bedrijven investeringen in technologie eerder als een manier om het aantal banen te verminderen en om de productiviteit te verhogen, dan om nieuwe banen te scheppen. IBM becijferde echter dat een investering van 10 miljard dollar in nieuwe breedbandnetwerken bijna 500.000 nieuwe banen kan opleveren. Eenzelfde bedrag aan IT-innovatie in de gezondheidszorg, zoals de invoering van elektronische patiëntendossiers, zou nog eens 212.000 mensen aan een baan helpen.

Geruchten

Een miljardeninvestering in technologie om energienetwerken beter te beheren zou 239.000 banen creëren, aldus IBM. Volgens Palmisano zou meer dan de helft van het beoogde aantal banen bij kleine bedrijven ontstaan. Ironisch genoeg zou IBM volgens geruchten zelf overwegen om 16.000 werknemers op straat te zetten, vooral in de VS.

Groene datacenters

Palmisano heeft Obama's team verder voorgesteld alle overheidsinstellingen te verplichten om binnen drie jaar over te stappen op 'groene' datacenters. IBM is een van de bedrijven die helpt bij een beter energiebeheer van datacenters.

Het is nog onduidelijk of de voorstellen van IBM straks geheel of gedeeltelijk zal worden overgenomen door de nieuwe Amerikaanse regering, dat werkt aan een uitvoerig stimuleringsplan om de Amerikaanse economie weer enigszins op de rails te krijgen. Obama, die op 20 januari wordt beëdigd, wil deze maatregelen eind januari of begin februari al invoeren.