Veel van de Cloud-plannen onthulde IBM al tijdens de Impact SOA-conferentie van het bedrijf vorige maand in Las Vegas, maar van een duidelijke onderverdeling was geen sprake. Met het uitbrengen van de verschillende diensten lijkt IBM nu in ieder geval aan te geven waar je als klant tussen kunt kiezen.

Ruwweg verdeelt Big Blue het cloudgeheel over drie modellen. Beheer geschiedt met Tivoli Provisioning manager 7.1 en de Tivoli Service Automation Manager, een nieuw product die uitrol en beheert automatiseert.

Drie cloudmodellen

De IBM Smart Business Test Cloud is bedoeld voor privéclouds specifiek voor tests, oftewel dienstenverlening die achter de firewalls van de klant zelf zit. Alle hardware, software en diensten worden door IBM geleverd. Daarmee mikt IBM op de wereld van semi-permanente testomgevingen voor het uitproberen van applicaties.

IBM CloudBurst is een wat compacter model, en gebaseerd op het gelijknamige apparaat waarop Java-applicaties voorgeïnstalleerd als dienst draaien. Dit is vooral te gebruiken voor omgevingen waar applicaties snel moeten worden toegewezen en teruggetrokken.

Als laatste is er een model gericht op de softwareontwikkelaar. Smart Business Development and Test biedt allerhande Rational testtools aan in een SaaS-model.

Tegenover eWeek laat Forrester-analist James Staten weten dat het IBM-aanbod technisch niet verschilt van wat kleinere concurrenten als Rackspace en Terremark doen op het cloudgebied. "Maar het draagt wel de IBM-legitimiteitsstempel", zegt Staten. "Dus voor IBM-klanten en IBM-outsourcers kan dit interessant zijn."

Bron: Techworld.nl