De werknemers die meedoen met de class action-rechtszaak tegen IBM krijgen een vergoeding variërend van 50 dollar tot enkele tienduizenden dollars. Dit is bedoeld als vergoeding voor overuren die IBM verzuimd heeft te betalen, aldus The Wall Street Journal.

IBM beschouwde de medewerkers als high-level computerexperts. Zij vallen, net als directeuren en managers, in Californië buiten de wettelijke regeling voor overuren. 'Gewone' werknemers moeten 90 minuten betaald krijgen voor elk uur dat er wordt overgewerkt.

Volgens de advocaat van de werknemers, James Finberg, vallen deze werknemers niet binnen die uitzonderingsregel omdat ze geen beslissingsbevoegdheden hebben. "Zij volgden gewoon de gebruiksaanwijzingen om computerproblemen op te lossen", aldus Finberg in de zakenkrant.

IBM heeft de werknemers nu een schikkingsvoorstel voorgelegd waarbij in totaal 65 miljoen dollar te verdelen is. De rechter moet het schikkingsvoorstel van IBM nog wel goedkeuren.

De zaak kwam aan het rollen toen in januari drie medewerkers, die werden gedwongen om meer dan veertig uur per week te werken, naar de rechter stapten.