Dat melden Reuters en de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De bronnen zeggen dat het IBM werknemers uit India heeft opgeleid om het Amerikaanse werk over te nemen. Het betreft vooral banen in de wereldwijde ict-dienstverlening. IBM, dat ondertussen ook nog overnamegesprekken voert met Sun, geeft geen commentaar op de geruchten.

Ontslagronde

De ontslagen zouden een afname van 4 procent van het werknemersbestand van de computerfabrikant betekenen. In januari was er al een eerdere ontslagronde. Toen verdwenen 2800 banen op de afdelingen software, distributie en de verkoop van het bedrijf.

Ondanks de recessie en de ontslaggeruchten draait IBM als bedrijf prima. IBM boekte in het laatste kwartaal van 2008 een omzet van 4,4 miljard dollar, 12 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het concern is de laatste tijd hard bezig werk te verplaatsen naar landen waar arbeid goedkoop is, zoals India. Opmerkelijk is dat IBM in februari ontslagen Amerikaanse werknemers de mogelijkheid gaf met hun baan mee te verhuizen naar India.

Bric-landen

IBM had eind 2008 wereldwijd bijna 400.000 mensen in dienst, waarvan 115.000 in de VS. Het aantal werknemers in de zogeheten bric-landen (Brazili├ź, Rusland, India en China) bedroeg aan het eind van 2008 113,000. Volgens de laatste cijfers (uit 2007) werken daarvan 74.000 in India.