Het bod van 1,2 miljard vertegenwoordigt een meerwaarde van ongeveer eenderde ten opzichte van de beurswaarde van SPSS. Eerder hebben Oracle en SAP elk grote BI-aankopen gedaan. Daarna zijn ook nog enkele kleinere overnames gepleegd. Microsoft heeft ook ambities op het vlak van business intelligence, onder meer via het veelgebruikte Excel. Leveranciers SAS Institute en Informatica zijn nog overgebleven als zelfstandige BI-spelers.

Concullega's

Big Blue haalt de analysetechnologie van SPSS nu binnen ter versterking van zijn Information on Demand-portfolio. SPSS levert voorspellende analysesoftware, die ook wordt gebruikt door producten van Oracle en HP.

Laatstgenoemde is ook officieel reseller van SPSS' software. IBM was al integratie- en consultingpartner van het nu in te lijven bedrijf. Daarnaast gebruikt SAP de technologie en fungeren SAP-partners als resellers voor SPSS. De BI-leverancier is actief in 60 landen en zegt een kwart miljoen klanten te hebben.

Zelf leveren en consulting

Nog geen maand geleden kondigde IBM aan de technologie van SPSS te willen gebruiken in eigen producten. Die licentieovereenkomst heeft blijkbaar snel geleid tot een huwelijk. IBM denkt de technologie vooral in te kunnen zetten in de financiële markt. Daarnaast denkt de koper veel uit consultancydiensten te halen. IBM Global Services heeft pas onlangs een divisie Business Analytics and Optimization Consulting in het leven geroepen.

Testing, testing

IBM heeft nu net nog een andere overname gedaan. Het koopt voor een niet onthuld bedrag het bedrijf Ounce Labs, dat testingsoftware levert. Het is daarmee mogelijk applicaties te testen op kwetsbaarheden, zowel tijdens ontwikkeling van die software als bij gebruik ervan in de praktijk. Onderzoeksbureau Gartner voorziet een flinke groei voor de markt van testingtools, die nu een wereldwijde omzet van 200 miljoen dollar kent.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Channelworld.nl.