Het bedrijf verklaarde twee jaar geleden één miljard dollar te willen besteden aan informatiemanagement-technologie, maar daar is IBM met enkele miljarden overheen gegaan. Zo trok IBM vijf miljard dollar uit voor de overname van BI-leverancier Cognos eerder dit jaar. Steve Mills, hoofd van de software afdeling van IBM, zegt dat het bedrijf geen andere oplossing zag. "Het was een erg grote investering, veel groter dan de geplande miljard dollar. Na zes maanden waren we door het budget heen en sindsdien hebben we een paar miljard meer uitgegeven."

Finland

Een van de resultaten van de miljardeninvesteringen van IBM is een update van de solidDB Universal Cache, een vernieuwd soort geheugendatabase-technologie. De vernieuwing is te danken aan de overname in december 2007 van Solid Information Technology, een bedrijf uit Finland. De database versnelt niet alleen gerelateerde IBM databases maar ook die van concurrenten zoals Oracle en Sybase.

Software

De omzet uit informatiemanagement nam in het derde kwartaal met maar liefst met 26 procent toe in vergelijking met vorig jaar. Software blijft ondertussen van groot belang voor IBM in deze financieel onzekere tijden. De omzet uit software steeg in het derde kwartaal met 12 procent.