De Cloudburst appliance is een hardware-applicatieserver die IBM voorconfigureert zodat deze direct in het datacentrum gepast kan worden. Daarop draai je de Java-applicaties in een soort Google/Amazon-omgeving, een model waarvan IBM zegt dat het een 'privécloud' vormt. De beheersoftware van IBM Rational en IBM Tivoli sluit direct aan op de appliance.

Het kastje heeft geen besturingssysteem nodig, omdat ook de Websphere-applicatieserver is aangepast zodat deze direct bovenop een VMware-hypervisor draait. Een dergelijke applicatieserver wordt al geleverd door concurrent Oracle, met de BEA WebLogic Virtual Edition. Een dergelijke opzet scheelt in kosten, omdat je niet hoeft te betalen voor een aparte OS-licentie, zo is het idee.

Nadeel daarvan is wel dat een zo'n applicatieserver erg nauw luistert, en juist dat moet de Cloudburst volgens IBM oplossen; het geheel is al voorgeladen, en beheerders kunnen de applicaties die ze erop laten zetten direct toewijzen.

Techworld doet vandaag en morgen verslag van de Impact-conferentie in Las Vegas, en zal zich richten op de beheerderskant van service-oriëntatie. Bron: Techworld