Het nieuwe LotusLive Notes is gebaseeerd op IBM's reguliere bedrijfssoftware Lotus Notes, die klanten zelf (on-premise) draaien. De clouduitvoering omvat dan ook dezelfde mailmogelijkheden, instant messaging, agendabeheer, collaboration en contactbeheer. Bedrijven kunnen voor hun eindgebruikers kiezen tussen een web-editie of thick-client software.

Het een jaar gelanceerde LotusLive iNotes bood al web-mail en online-agenda's, voor 3 dollar per gebruiker per maand. De nieuwe dienst biedt meer mogelijkheden en is verkrijgbaar vanaf 5 dollar per gebruiker per maand. Daarbij kan de gebruiker beschikken over 25 GB opslagruimte. IBM is al sinds begin 2009 bezig met diverse clouddiensten onder de naam LotusLive. De maandelijkse kosten voor de volledige LotusLive-suite, inclusief webconferencing, komt op 10 dollar per gebruiker.

Notes-applicaties niet

Ondersteuning voor Notes-applicaties (dus draaiend op die serversoftware van IBM) is nog niet ingebouwd. Dit zegt vice-president Sean Poulley, verantwoordelijk voor online collaboration services bij IBM, tegen Computerworld.com. Notes-applicaties zijn wel te gebruiken via een on-premises installatie van Lotus Notes, waarbij dan aangehaakt kan worden op de functionaliteiten van LotusLive en de Tivoli Directory Integrator van IBM.

Volgens Poulley zit geen enkel bedrijf te wachten op dubbele bestanden of dubbele inlog-procedures, maar heeft iedereen wel externe activiteiten. Integratie maakt het samenwerken van organisaties buiten hun firewalls eenvoudiger. Vanuit een en dezelfde Lotus Domino-beheerconsole zijn er dan vrijwel dezelfde mogelijkheden om e-mail, agenda en afspraken te beheren, dus voor zowel on-premises als LotusLive.

Samenwerken

Communities, de andere nieuwe toevoeging aan LotusLive, stelt gebruikers in staat om online samen te werken. Daarvoor biedt deze nieuwe dienst discussieforums, projectmanagement tools, bookmarks en bestandsdeling. Qua functionaliteit lijkt het sterk op IBM's enterprise social-networking software Lotus Connections, al mist het wel de mogelijkheid om blogs of wikis te maken. Die functionaliteit wordt later wellicht toegevoegd, aldus Poulley.

IBM heeft LotusLive ook geïntegreerd met externe diensten, zoals de afspraken- en agenda-applicaties van Tungle. Daardoor kunnen LotusLive-gebruikers afspraken inplannen in diverse agenda-applicaties. Daarnaast sluit LotusLive nu ook aan op collaboration-software van Bricsys, waarmee documenten zijn te delen, in te zien en te annoteren. De Bricsys-software ondersteunt meer dan 70 verschillende documenttypes.