De allereerste killerapp ooit was de spreadsheet VisiCalc, voor de Apple ][-microcomputer. De daarop volgende 'personal computer' van IBM had ook een killerapp nodig, om zich zakelijk te bewijzen. Dat werd spreadsheetprogramma 1-2-3 van Lotus, dat vele jaren later (in 1995) is opgekocht door IBM. Lotus 1-2-3 kwam in 1983 uit en maakte van de IBM-pc, met Intel-processor en MS-DOS, een succes.

Einde support in 2014

Nu stuurt IBM de aloude software met pensioen. Met ingang van volgende week maandag (11 juni) schrapt IBM het pakket uit zijn aanbod. Naast 1-2-3 delven dan ook de Lotus SmartSuite en Lotus Organizer het onderspit. IBM heeft dit vorige maand stilletjes aangekondigd, wat werd opgemerkt door de Amerikaanse technieuwssite ZDnet.

"Klanten kunnen na 30 september 2014 niet langer support krijgen voor deze offerings", kondigt de leverancier aan in de aankondiging. IBM biedt geen serviceverlengingen en er zijn geen vervangingsprogramma's. Eind november vorig jaar is het bedrijf begonnen met het uitfaseren van de Lotus-merknaam. De bekende groupware Lotus Notes werd toen hernoemd naar IBM Notes.

Lotus 1-2-3 is geïnspireerd door de oer-spreadsheet: VisiCalc, waar de Apple ][ zijn doorbraak op de massamarkt aan heeft te danken:

Via: Triumph of the Nerds.