Vorige week beschuldigde Microsoft Big Blue ervan dat het de versnelde ISO-goedkeuring van Office Open XML (OOXML) zou dwarsbomen. In een reactie hierop tegen Ars Technica beweert IBM nu dat Microsoft een gevecht voert tegen werkelijk open standaarden.

Kritiek

Een groeiend aantal critici meent dat Microsofts open standaarden fouten bevatten, beperkend zijn of niet goed aansluiten bij bestaande standaarden. Zij vinden dat het bedrijf zich zou moeten aansluiten bij het OpenDocument Format (ODF) in plaats van met een eigen alternatief te komen.

Microsoft is het niet eens met die kritiek. OOXML zou nodig zijn omdat ODF bepaalde eigenschappen van Office niet ondersteunt. Bovendien kan ODF niet worden aangepast om goed te werken met reeds in Microsoft-formaten opgeslagen documenten.

Strijdtoneel

De ISO-evaluatie voor OOXML is nu het strijdtoneel van bedrijven met tegengestelde belangen. Tegen ZDNet zei Microsoft XML-technologiebaas Jean Paoli onlangs dat alleen IBM de versnelde standaardisatieprocedure frustreert.

Ars Technica laat Bob Sutor, binnen IBM verantwoordelijk voor standaarden en open source, reageren op deze beschuldiging. "Als Microsoft een gehaaste, technisch inferieure en product-specifieke standaard als OOXML erdoor wil drukken, dan zijn wij er trots op tegen zulk slecht gedrag te willen vechten. Net als tientallen landen en duizenden personen. We feliciteren de landen die al eerder tegen OOXML hebben gestemd en de vele landen die dat nu overwegen te doen", aldus een strijdlustige Bob Sutor van IBM.