De nieuwe versie van IBM's applicatiepakket, gebaseerd op Open Office, biedt meer ondersteuning voor Office OpenXML. Dit verbetert de compatibiliteit met versie 2007 van Microsofts kantoorpakket. Een .docx-bestand uit Office was voorheen wel te openen, maar nu valt het ook in groepsverband te bewerken en annoteren, legt productmanager Jeanette Barlow uit aan ict-titel eWeek.

Ook ODF

Zij noemt ook andere verbeteringen, zoals support voor Visual Basic-macro's, 'geneste' tabellen, weergave van meerdere pagina's en betere exportmogelijkheden voor het PDF-bestandsformaat. Daarnaast biedt de aankomende nieuwe versie betere ondersteuning voor OOXML-tegenhanger ODF (Open Document Format).

De nieuwe mogelijkheden voor Lotus Symphony versie 3 zijn te danken aan de geheel herziene codebasis, stelt Barlow. De programmatuur is nu gebaseerd op de huidige versie 3 van OpenOffice. Dat verklaart ook het overslaan van een versienummer voor Symphony. De nu vrijgegeven tweede proefversie is te downloaden bij IBM.

Plug-in voor huidige versie

IBM heeft ook meteen een plug-in uitgebracht om de compatibiliteit van de huidige Symphony-versie 1.3 met ODF-documenten te verbeteren. De plug-in is te downloaden in varianten voor Windows, Mac OS X en Linux. "Als je de Microsoft Office-bestandsformaten gebruikt, is het niet nodig deze plug-in te installeren", vermeldt IBM nog op de downloadpagina.

De aankomende versie 3.0 volgt op 1.3. De allereerste (1.0) versie van Symphony is in juni 2008 uitgekomen. Het kantoorpakket is in september 2007 al aangekondigd als gratis concurrent voor Microsoft Office. IBM claimt wereldwijd al 12 miljoen gebruikers te hebben voor zijn OpenOffice-variant. Microsoft Office heeft volgens de softwaregigant wereldwijd 500 miljoen gebruikers.